February 06, 2012

AC/DC





Nikola Tesla.. Alternatif akimi borclu oldugumuz yuce insan. Bilim adami degil,bir mucit!!
Hayatinda bu kadar bahtsiz olan baska bir mucit daha var midir acaba?? Edison ve Marconi ile tum hayati boyunca verdigi mucadeleleri hayata veda ettikten sonra kazanabilmistir. Sayisiz patenti,bulusu olmasina ragmen kitaplarda adi nadiren gecer ve sadece unit olarak kullaniriz adini..

1800lu yillarin sonunda dogru durust universiteye bile gitmeden kitaplardan her seyi ogrenip,papaz olma yolundayken muhendislik okumak icin evden cikan bu Sirpli genc belki gunumuzde okula gidip de ders bile dinlemeyen insanlara ilham olmali..

Hayatta basina gelenler yuzunden yasadigi cokuntuler onu depresif takintili hale getirdiyse de, bu onun dehasina yardimci da oldu diye dusunuyor hayatiyla ilgili biyografi yazan `Margaret Cheney`. Guvercin besleme takintisini olmasi, Amerika da ki hayati boyunca otelde kalip,butun odalarin 3 ile bolunebiliyor olmasi, New York da ki laboratuvarlarina kestirmeden degil de hep kafasinda olan daha uzun yoldan gitmesi, hayatina hic bir kadin girmemis olmasi acaba bir tesaduf muydu?


Nikola Tesla, hayatinda neden hic kadin olmadigini soran gazetecilere `kadinlar bir cok sey icin ilham kaynagi olabilirler.Bir muzisyen,sanatci, ressam bundan ilham alip muzikler,portreler yapip resimler cizebilir. Fakat bir mucit icin kadin zaman kaybidir. Ilgi ve beklenti icinde olan kadinlarin bir mucidin hayatinda yeri yoktur.` diye cevap vermistir. (Bu sozlerinin uzerine etrafinda dolanan kadin sayisinin arttigini soylememe gerek yok sanirim:))

Hayatta hep ideallerle yasamak gerektigini savunan Tesla, yine bir roportajinda `hepimizin hareketlerini yonetecek ve doygunluga ulasmamizi saglayacak bir ideali olmali.Ancak bu ideal maddesel bir sey degildir, maddeselligi asmamizi sagladigi muddetce bu: Inanc, Sanat ya da Bilim dir.` (Boyle birden dusununce hic bir idealimizin
olmadigini farkettiniz mi siz de:)Tam da bu noktada Time Management yazima refer etmem gerek;okuyunuz)



Sayisiz buluslarinin yaninda, gunumuzdeki telsiz sisteminin oncusu oldugunu, hatta 1.
Dunya Savasi zamaninda Amerika nin savasa    dahil olmasinda Tesla nin yaptigi uzaktan  iletisim sisteminin yardimi oldugunu ve bununla birlikte Almanya, Fransa...nin yenik 

dustugunu, Thomas Edison ile birlikte layik goruldukleri Nobel Odulu nu almayi reddettigini (Edison un AC sistemi ile surekli catisma icinde oldular, garibim butun patentlerini kaptirmiss) biliyor muydunuz??

Daha o kadar cok sey var kii... Gercekten enteresann..
Eger azicik da olsa ilim bilim le alakaniz varsa, hayat hikayeleri okumaya merakli iseniz
Bu aralar benim yaptigim gibi `Zamanin Otesindeki Deha Tesla`yi okuyun....
Pisman olmayacaksiniz:)
xxxx

No comments:

Post a Comment