January 29, 2012

time management

Dort gozle bekledigim haftasonumu da `Time Management` dersine gec kalmak olmaz diye dusunerek erken kalkarak harcadim (!). Evet erken kalkinca daha fazla saatim oldugu icin aslinda kazanmis gibi gorunebilirim, fakat hosuma gitmeyen erken kalkma isini yaparak zaman kaybettim (mesela uyumak icin yarin sabah ise gec gidicem:))


Time management.. Bircogumuzun aslinda farkinda olmadan her gun bir sekilde halletigi bir mevzuu. Fakat aramizda, `ay evet yaa,bu insanlar islerini nasil hallediyor gercekten de` ya da`off, usenmeden o spora nasil gidiyorlar` diye dusunenleriniz varsa, haydi bu posta..


Ilk yapmamiz gereken inner ve outer shell imizi cikarmak :)
Nasil mi?

Oncelikle yonleri belirtir gibisinden 8 ok ciziyoruz. Sonra bu oklari, 1-5 e kadar derecelendiriyoruz.
Oklarin ucuna hayatimizda yaptigimiz, ya da yapmak istedigimiz,amacimiz olan bilgileri yaziyoruz (is, saglik, aile,spor,kitap okuma, dil ogrenme, seyahat,evlilik,coluk cocuk her neyse). Iclerinden en onemli ucunu yuvarlak,kare,ucgen vs icine aliyoruz.
Sonraa,bunlarin her birine su anda ne kadar zaman ayirdigimizi (S) ve gelecekte ne kadar zaman ayirmak istedigimizi (F) olarak 5 uzerinden not veriyoruz.
Uzun mu geldi, bekleyin az kaldi.. Simdi bu `S` yani su anda olanlari ve `F` gelecek olanlari kendi iclerinde birlestiriyoruz.
Iste bizim zaman haritamiz :)) Su anda zamaninizi onem verdiginiz seylere ne kadar ayiriyorsunuz ve gelecekte ne kadar ayirmak istiyorsunuz, hayatinizda zevk aldiginiz seyler icin gelecekte daha mi cok zaman ayirdiniz hepsini gorebilirsiniz.
Tabi olay bunu gormek degil,bu kosullari saglamak icin neler yapmak gerek onlari belirlemek.:) 


Ben bunun kendime daha cok zaman ayirmaya calisarak olabilecegini gordum. Herkesle arkadas olmak zorunda hissetmeyip, insanlar uzulur kirilir mi diye dusunmeyip, kotusunden degil ama kendine yetecek kadar bencil olmayi basarip hayir demeyi ogrenince insan herseye daha cok zaman bulabiliyor gibi geldi.

Bu kursu Almanlarla almanin bir kotu yanida tabiki cok duzenli ve kuralci olmalariydi :) Ben kursa zamanini degerlendiremeyen insanlar gelir diye dusunurken, zaten hali hazirda masa ajandalariyla, outlook calenderlarla yasayan doktora ogrencileri tarafindan sarildim bir anda. 

Zamani iyi degerlendirebilmek icin ne istedigini iyi bilmek gerekiyor. Yalniz mi kalmak istiyorsun, o isi halletmek mi, yoksa sevgiline guzel gorunmek icin fitness a devam etmek mi. Butun bunlar icinse insanin ihtiyaci olan sey `Motivasyon`. 

Evet malesef ki bir insana gidip de `motive ol` diyemiyorsunuz. Bu hissedilmesi gereken bir sey. Bunu yaratmak da kendi elimizde. Insan kimi zaman, sonrasinda gidip begendigi etegi alacagi zaman bulabilecegi icin bile is bitirmek icin konsantre olabiliyor:)
Tabi bu doktora icin daha uzun bir surec:)

Gunde ortalama kac mail aliyorsunuz? 5-10-20? Bir doktora ogrencisi icin mailleri kontrol etmek hastalik halini alabiliyor. Hocadan mail gelmis mi, yazdigin proposal i duzeltmis mi, literature alerts mi birikmis, ortaklasa calistigin dier gruptakiler usenmeyip deneyleri bitirip raporu yollamislar mi vs. vs. Bu mailleri okumak bile zaman aliyor. Bunun icin ise yine Almanlarin mukemmel bir cozumu var: Eisenhower tablosu..


Isleri mailleri insanlari, onemli, onemsiz, acil ve acil olmayan diye ayiriyoruz. Eger onemli ve acilse (mesela hoca sunu yetistir dediyse ya da planlanmasi gereken bi toplanti ise) onu isten kacamadan hemen hallediveriyoruz:)
Eger onemli ve acil olmayan birsey ise (mesela bi konferans icin abstract yazilcak) bunu agendamiza kaydediyoruz, ve en onemlisi deadline dan once yine ajandaya reminder ekliyoruz.
Eger onemsiz ve acil bi durumsaa (mesela is arkadasinizin biri odaya girip bisiler sordu ya da yardim istedi) onu uflana puflana sizlana zaman harcayarak hallediyoruz, ya da maili cevapliyoruz. 
Eger onemsiz ve acil olmayan bir is ya da mail ise (mesela trendyol indirimleri, grupon firsatlari,ya da sekreterin seni aramasi) onu direk siliyoruz kafamizdan :) en guzeli:) Siz onu birakin, eger birazcik daha onemliyse o size geri donecektir:)

Evet durum budur. Cok yogun bir kursun icerisinden cekip alabildiklerimin bir kismi. Uygulamaya baslamasi zaman alir gibi gorunse de sonrasinda cook rahat olacaksiniz :)
Kendimize kalan fazladan 5 dakikanin bile ne kadar degerli oldugunu daha verimli calismaya baslayinca (verimli derken daha cok degil) anlayacaksiniz.
Kendinize daha cok zaman ayirabileceginiz guzel bir hafta diliyorumm :)
xx

No comments:

Post a Comment