September 11, 2011

Dachau..

Anlatip anlatmamak arasinda kaldigim gezi. 
Bir ulkenin tarihinde geride biraktiklarini bu kadar iyi koruyup, gecmisiyle yuzlesebilmesi, insanliga ibret olarak gosterebilmesi her ne kadar `vay be adamlara bak` dedirtse de, kapidan ilk adiminizi attiginizda orada neler olmus olabilecegini dusunmek fazla milliyetcilige, fazla irkciliga, fasizme olan nefretinizi bir kat daha artiriyor.
Dachau Concentration Camp
Munihin 16 km uzaginda Dachau kasabasinda acilan ilk Alman Nazi Konsantrasyon Kampi.. Adi uzerinde concentrated..yogun,tikisik..uzerinize o hava hemen cokuveriyor..


Hayat guzeldirSchindler`s List gibi filmlerle izledigimiz gunler gozunuzun onune geliveriyor ve sizi uzerinde `Arbeit Macht Frei` yazan demir kapi karsiliyor...






Calismasalar verimsizlikten,calissalar yorgunluk ve acliktan olecegini bilmeden bu kampa getirilen yuzbinlerce insanin o zamanki hallerini gormek bile insanin tuylerini urpertiyor.
































Yukaridaki fotograf kampin acilisinda iceri alinan ilk insanlar..
Bu kampa kimler mi alindi,kimler degil ki..Yahudiler her ne kadar Holocaust kendilerine yapilmis bir soykirim gibi gosterseler de,bu kamplar butun Avrupa daki engelliler,homoseksueller, yaslilar, ve kimbilir tipi hoslarina gitmeyen baska sayisiz insani da tarihten yok etmistir.






Yukaridaki harita hangi yilda bu kampa ne kadar insanin getirildigini gosteriyor ve ulkelere gore dagilimini. Evet sizin de dikkatinizi cekti degil mi,Turkiye den BILE 23 insan var bu listede.


Bu kamplarin amaci, calisma sistemi, ikinci dunya savasi sebepleri,gelisimi,sonuclari cook uzun hikayeler. Fakat yolunuz Munih e duserse bu tura katilmanizi siddetle tavsiye ediyorum. New Munich Tours bu konuda cok profesyonel. Kitaplarda yillarca okuyup ezberleyip iki gun sonra unuttugumuz konulari burda buyuk bir ilgiyle dinliyor, Almanya nin Hitler egemenligine aslinda bir demokrasi ile gectigini,secildigini, sinirlarinin neredeyse Turkiye ye kadar yaklastigini goruyorsunuz.



Kampta olanlara geri donecek olursak, Hitlerin ustun irk yaratmak hayaliyle kurdurdugu bu kamplarda yasayan,yasamak zorunda kalan insanlarin yasam mucadelelerini de gormek cok zor olmuyor kalintilardan. Insanlar 10 ay boyunca 1 m2 lik alanlarda sadece ayakta durarak yasamak zorunda birakilip, en sonunda krematoryumlarda, gaz odalarinda oldurulup yakilip yok edilmis.












































































Ve isin en garip yani ne bence biliyor musunuz. Bunlar binlerce, yuzlerce yil once filan degil sadece 50-60 yil once yasaniyor. Kamptaki organizasyon, kurallar, insanin agzini bir karis acik birakacak cinsten. Alman disiplinini bir kez daha goruyorsunuz. Insanlarin eline sonsuz yetki verildiginde,nasil bir yaratiga donusebilecegini bu kampta bir kez faha farkediyorsunuz. 


1933- 1945 yillari arasinda acik kalan bu kampta olanlari buradan anlatmak mumkun degil tabiki. Ama her ne kadar usenseniz de, iciniz burulsa da gidip gormek gereken bir yer. Ve sonrasinda yasadigimiz ulkede olanlar birlestirip BIR kez daha dusunmek gerek.


Sonrasi mi? Kampa Amerikan ordusu geliyor ve insanlari kurtariyor. Tabi salgin hastaliklardan dolayi insanlari direk cikaramiyorlar ve bir cogu da bu sirada oluyor. 
En cok merak ettigim konulardan biri de ordaki calisanlarin ne yaptigi idi ! Bir cogu kaciyor ya da intihar ediyor!!!


Kampin sonundaki bu heykel ise kampta bulunanlarin yapmalarinin yasak oldugu butun hareketleri ve durusu temsil ediyor.






Basi yukarda, elleri ceplerinde, uzerinde mont ve ayakkabilariyla....


Sonrasi mi?? Butun gun kendinize gelemiyorsunuz evet..


Simdi bu bos pazar gununde ne yapacagim diye dusunmektense bir saatligine de olsa zamaninizi bu konuya ayirin,okuyun, anlayin...
Iyi pazarlar..


http://en.wikipedia.org/wiki/Dachau_concentration_camp

http://tr.wikipedia.org/wiki/Holokost













No comments:

Post a Comment